/ ThinkStock/Getty Images
Европейска гражданска инициатива за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г., в подкрепа на земеделците и за опазване на пчелите и природата започва днес. Това съобщиха от Фондацията за околна среда и земеделие.

Ако инициативата успее да събере поне 1 милион подписа до септември 2020 г., то тогава Европейската комисия и Европейския парламент следва да превърнат исканията на инициативата в нормативни актове.

Около 90 организации от 17 страни от ЕС съвместно откриват кампанията, която е подкрепена и от множество биоземеделски асоциации.

Пчеларството е най-екологичният вид земеделие в България (СНИМКИ)

Според международни експерти четвърт от дивите животни в Европа са опасно застрашени, а половината от природните местообитания са в неблагоприятно състояние, екосистемните услуги се влошават. Междувременно милиони фермери са изтласкани от земеделието заради несправедливи цени, липса на подкрепа от правителствата, латифундисти и големи корпорации, смятат организаторите на инициативата, които отбелязват, че около четири милиона малки земеделски стопанства са изчезнали между 2004 и 2016 г. в ЕС.

Пчелари на протест срещу употребата на пестициди в земеделието

Бързият упадък, както на малките стопанства, така и на дивата природа е дълбоко вкоренен в настоящия ни модел на производство на селскостопански храни, който до голяма степен разчита на мащабното монокултурно земеделие и използването на синтетични пестициди, смятат те. Според тях до допълнително влошаване на ситуацията води Общата селскостопанска политика на ЕС, която активно финансира именно тази форма на селско стопанство, чрез системата си за субсидии, която благоприятства масовото производство, вместо да подпомага фермите с малки размери и екологично земеделие.

Министър Танева: Земеделци и животновъди ще получат 1 млрд. лв. до края на годината

Сред исканията на Европейска гражданска инициатива е Европейската комисия да внесе законодателни предложения за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г. Те настояват за намаляване на синтетичните пестициди в земеделието на ЕС с 80 на сто до 2030г., започвайки с най-опасните, и достигане на 100% чисто от синтетични пестициди земеделие до 2035 г.

Друго искане е за възстановяване на природните екосистеми в земеделските райони, така че земеделието да се превърне в лост за възстановяване на биоразнообразието. Освен това настояват за подкрепа за фермерите в преход, като се работи за реформи в земеделието, чрез приоритизиране на малките, разнообразни и устойчиви земеделски стопанства, подкрепа за бързо увеличаване на агроекологичните и биоземеделски практики, внедряване във фермите на независими обучения и проучвания за свободно от пестициди и ГМО земеделие.
БТА