Ден на йога
Ден на йога / netinfo
За трети пореден път държавите по света ще отбележат Международния ден на йога – 21 юни. Тази година официалното отбелязване ще се състои на 24 юни (събота), когато 27 населени места в страната се обединяват и единно представят най-добрите учители по йога. Те ще демонстрират практики при отворени врати за всички заинтересовани от древната наука.
 
В събота в Пловдив честването започва от 7:00 часа в Цар-Симеоновата градина, където ще се състои традиционната открита практика – Поздрав към Слънцето. Програмата продължава с официално откриване на събитието от 10:00 часа в Пловдивски Културен Институт и богато разнообразие от безплатни лекции и практики до 20:30 часа.
 
По повод честването на Международния ден на йога, за първи път в Пловдив, ще бъде представена и българо-индийската изложба „ИНДИЯ АЛА ПРИМА“ на изтъкнатите български художници Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев.
 
Основната част от колекцията майсторски акварели е създадена от четиримата художници под покрива на света – в подножието на Хималаите. Изложбата ще бъде на разположение за пловдивчани и всички гости на града в Експозиционната зала на Пловдивски Културен Институт от 24 юни до 28 юли.
 
Цялата програма на събитието може да намерите на: http://pki.bg/yoga_day_24june/
 
Още информация за изложбата „ИНДИЯ АЛА ПРИМА“ прочетете на: http://pki.bg/india_ala_prima/
 
Йога е древна и цялостна, всеобхватна наука за човека. Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на знанието и познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени от хилядолетия практики за тялото, ума и интелекта.
 
В България йога се преподава от учители по йога, възпитаници на различни школи, които пряко или косвено представят богатството и разнообразието на традиционните индийски школи на знанието.