Планират пари в бюджета на Пловдив за евентуално присъединяване на Ягодово
Планират пари в бюджета на Пловдив за евентуално присъединяване на Ягодово / снимка Виктор Кадири
Средства за евентуалното присъединяване на Ягодово към община Пловдив ще бъдат планирани в бюджета за 2009-а година. Това заяви кметът на Пловдив Славчо Атанасов на днешната си среща с представители на Инициативния комитет на жителите на селото, които искат насрочване на референдум. Миналата седмица те предупредиха, че ще блокират пътя от Пловдив към селото заради отказа на община Родопи да определи дата за допитването, въпреки решението на Върховния административен съд в тяхна полза и въпреки препоръката на областния управител от месец май до Общинския съвет на Родопи. Администрацията й обаче прати подписката отново в прокуратурата с мотив, че в нея има фалшифицирани подписи.

Ако Ягодово се присъедини към Пловдив, то ще запази автономността си и ще има свой кмет, каза Славчо Атанасов. Според него обаче към днешна дата не е на дневен ред обсъждането на плюсове и минуси от такъв ход, а да се позволи на хората да изкажат волята си „за” или „против”.

1246 души от общо 2417 имащи право на глас в Ягодово са се подписали за насрочване на референдум. Община Родопи знае какъв ще е изходът, затова ръководството й разпродаде на 2470 декара общински земи, мери и пасища и центъра на селото, каза Слави Василев от Инициативния комитет на ягодовци. Той посочи, че за повече от 2 години строежът на канализацията в селото продължава да бъде само изкоп, който затруднява преминаването на погребенията на път към гробищата.