патриарх Неофит
патриарх Неофит / БГНЕС
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети Широка лъка на 23 септември т.г., където тържествено ще бъде отбелязана 140 годишнина от рождението на Българския екзарх Стефан, съобщават от Община Смолян. Патриархът ще бъде придружен от Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия . Честването се организира от Пловдивската митрополия.

Годишнината, на която ще присъстват Негово Светейшество и митрополитите от Св. Синод ще се чества в храм „Успение Богородично” в селото.
Патриарх Неофит ще бъде посрещнат в храма на 23 септември в 9:20 ч., а от 9:30 ч. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойната св. Литургия.

В 11.00 часа Патриарх Неофит ще отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в центъра на с. Широка Лъка.

Припомняме, че с постановление на Министерския съвет от 7 август т.г. правителството отпусна на община Смолян сумата от 760 846 лв. за реставрация и адаптация на старото училище „Св. Пантелеймон“ в двора на църквата.