Отворен достъп за първото състезание по теглене на колички с кучета
Отворен достъп за първото състезание по теглене на колички с кучета / netinfo

Първото в България състезание за кучета, теглещи колички с тежести, ще бъде с отворен достъп и в него ще могат да се включат всички желаещи. Надпреварата ще е днес от 11 ч. в палата 8 на панаирния комплекс в Пловдив, съобщи председателят на Киноложко дружество-Пловдив Андон Тодоров при откриването на „Зоо ревю – Панаир на домашните любимци”. Проявата ще продължи и в неделя, а входът е 2 лева.

Количките за атрактивното състезание тежат по 90 килограма и са  изработени специално за него в панаира. Тестът  им показа, че дакел с тегло едва 4 килограма успява да изтегли количката на разстояние 4.5 метра, заяви г-н Тодоров. Специално тренираните кучета са в състояние да преместят и товар над 1 тон, твърди той. 

Новост е и конкурсът „Най-хубаво момиче с куче”, който ще се проведе в рамките на Международната киноложка изложба C.A.C.I.B. На нея могат да се представят кучета от всички породи, а призьорите получават сертификат за кандидат за интернационален шампион по красота. Кандидатите за шампиони на България  ще се конкурират на Националната киноложка изложба С.А.С.
Екстериорни изложби на котки, канарчета и гълъби също са сред  атракциите на „Зоо ревю – Панаир на домашните любимци”. На него се представят папагали от Амазония, няколко породи зайци, питони, костенурки, както и колекция от кактуси и екзотични миниатюрни дръвчета.

Облекла за кучета и котки, аксесоари и храни за тях, клетки за птици, приспособления за отглеждане на домашни любимци, ветеринарни медикаменти се предлагат по щандовете в бизнес-зоната. Изложителите се увеличиха с 48% и  станаха 43, страните са 15 спрямо 8 за 2006 година, каза главният изпълнителен директор на Панаира Иван Соколов.