Подготвят процедурата по ОВОС за каскада "Горна Арда"
Подготвят процедурата по ОВОС за каскада "Горна Арда" / снимка: DarikNews.bg
Австрийската компания ЕВН обяви, че замразява реализацията на проекта за изграждане на Хидроенергийна каскада Горна Арда в България.Това решение е отразено във финансовия отчет на EVN AG за първото тримесечие на текущата финансова година. Не се уточнява какви са причините за замразяването на проекта и за какъв период е това решение.

Идеята за изграждане на хидроенергийни съоръжения по горното поречие на река Арда възниква през осемдесетте години на двадесети век. Тогава е предвидено да бъдат изградени три язовира – „Мадан”, „Ардино” и „Сърница”, с прилежащи към тях водноелектрически централи. Работата по проекта през осемдесетте години е предимно на идейно ниво. След 1989 година проектът бе замразен за около 10 години.

Работата по проекта Хидроенергийна каскада Горна Арда беше възобновена през 1998 година. Това стана с подписването на 4 ноември 1998 г. на споразумение между Република България и Република Турция за изграждане на каскадата "Горна Арда". През октомври 1999 министър-председателят на Република България Иван Костов и турският му колега Бюлент Еджевит дадоха официалното начало на проекта на тържествена церемония по първата му копка.

В последствие бе отменено решението за предоставяне на концесия постави началото на серия от преговори между Националната електрическа компания и „Джейлан холдинг” за заменянето му като участник в проекта. На 2 септември 2009 г. правителството на Република България, ръководено от министър-председателя господин Бойко Борисов, взе решение, с което определи „Хидроенергийна компания Горна Арда” АД за инвеститор на каскада „Горна Арда”.

Акционерното споразумение между EVN и НЕК за създаване на компания, която да изгради и експлоатира Хидроенергийна каскада Горна Арда беше подписано на 19 юли 2010 г. Делът на австрийците в съвместния проект е 70% срещу 30 на сто за българската енергийна компания.