Отменят забраната за сватби в трите най-големи манастира?
Отменят забраната за сватби в трите най-големи манастира? / снимка: dariknews.bg

Нека мине малко време, може да я отменят или да решат нещо друго. Това каза за Дарик игуменът на Бачковската света обител архимандрит Борис по повод забраната на Светия синод да се извършват венчавки в Рилския, Бачковския и Троянския манастири. Според Негово Преосвещенство Константийският епископ Антоний основната причина за синодалното решение е в прекалено светския дух на сватбените тържества, който нарушавал усамотението на монасите. Като друг мотив той посочи невъзможността игумените да подписват свидетелства за църковен развод, които се издават в съответните митрополии.

Според източници на Дарик по всяка вероятност забраната на ритуала в Троянската света обител ще бъде отменена, поради липсата на друг храм в радиус от 5 км.

Светият синод забрани венчавките в трите манастира, които са на прякото му подчинение. През следващата година дните с църковни сватби като цяло ще са по-малко. Забранени са ритуалите през целия коледен пост, в сряда и петък, когато се пости, и в събота, когато се отслужва панихида. Днес Синодът решава дали ще бъдат разрешени вече планираните сватби.