Откриха първия в България център за деца, болни от церебрална парализа
Откриха първия в България център за деца, болни от церебрална парализа / netinfo
Първият в Южна България център за комплексна рехабилитация и лечение на деца, болни от церебрална парализа се откри днес в Пловдив. Близо 180 хиляди лева са събрани от съвета на консулите на УМБАЛ „Свети Георги” за новото звено, което е изградено като сектор към Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина. То се помещава на два етажа в сградата на бившата АГ клиника на бул. „Васил Априлов” №15А.

В него ще работят медици, рехабилитатори, логопеди и психолози, обясни ръководителят на центъра доц. Елена Илиева.

Детският център бе създаден със средства на Университетската болница в Пловдив и дарения на граждани и фирми от цялата страна.

Физиотерапевтичната техника в новия здравен сектор включва двуканални апарати за електро и магнитотерапия, апарат за комбинирана терапия, диатермичен апарат, вани за парафинолечение и уреди за рехабилитация. С тях ще се лекуват, както деца с церебрална парализа, така и пациенти с родова травма на раменния сплит и дихателни ревматологични проблеми.

Детският център разполага с 15 легла, предвидено е място и за придружители на малките пациенти. По клинични пътеки на НЗОК те имат право по 10 дни от всеки месец да престояват в здравния сектор.

Очаква се центърът да помогне на деца от цяла Южна България.

Статистиката сочи, че 2 на всеки 1000 деца страдат от това заболяване, но при ранно диагностициране може да се постигне и пълно излекуване.

Идеята за създаването на сектора стартира още в края на 2006 г. по инициатива на УМБАЛ „Свети Георги” и Съвета на консулите, в който влизат генералните консули на Гърция и Турция в Пловдив - Николаос Матюдакис и Юмит Ялчън, и почетният консул на Италия Пиетро Луиджи Гиа. По-късно, към тяхната инициатива се присъедини и Ехиязар Узунян от почетното нещатно консулство на Армения у нас.

Даренията на граждани и фирми от цялата страна се набираха в разкрита за целта банкова сметка с титуляр „За усмивката на едно дете”.