Откриха първия паметник, посветен на песен в Родопите
Откриха първия паметник, посветен на песен в Родопите / netinfo
„Не се гордея, че аз съм изпълнителката на тази песен, но се гордея се, че българска родопска песен покори земята и небето. Трябва да сме горди, че гледаме вече отвисоко“. Това заяви голямата родопска певица Валя Балканска, минути преди да бъде открит паметник на песента „Излел е Дельо Войвода” в центъра на Златоград. Родопския град празнува днес 105 г. от освобождението си.

„Ние сме войводи, смел народ, не навеждайте глава!„ призова още Балканска. Дельо Войвода е символът на Златоград и на България, посочи археологът проф. Николай Овчаров. На тържествена сесия на

Общинския съвет, археологът бе обявен за почетен гражданин на Златоград. Общината отличи проф. Овчаров за приноса му за развитието на Златоград като дестинация за културно-исторически  туризъм. Златоград обяви 2017 за годината на Дельо Хайдутин, отбелязвайки 240 г. от рождението на възпетия войвода. Той е една легендарна личност, най-вероятно е съществувал, живял е в края на 18 век, допълни археологът.

Новият монумент в центъра на Златоград е първият у нас паметник на песен според местните общинари. Скулптор на монумента е Ангел Кравланов.