Откриха най-новия паркинг в „Южен“
Откриха най-новия паркинг в „Южен“ / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Най-новият паркинг в район „Южен“ откриха кметът Иван Тотев и районният кмет Борислав Инчев.

Общият брой места на съоръжението, намиращо се срещу срещу бензиностанция "Хаджията Груев", е 63, като 3 от тях са за хора с двигателни увреждания, а останалите засега са за свободно ползване.

Инвестицията е за 145 хиляди лева, като освен поставената специална настилка е подменена старата водопроводната инсталация със съответните отводнителни шахти, изградени са нови тротоари, има и ново допълнително осветление. Средствата са предоставени от Община Пловдив, след като в началото на годината с решение на Общинския съвет част от бюджета за ремонт на инфраструктурата беше разпределен по районите.
 
Предстои паркингът да бъде отдаден за платено паркиране, като плановете на районната администрация са 55 от местата да бъдат отдадени под наем за 20 лева на месец.

Откриха най-новия паркинг в Южен
Искра Койчева, Дарик Пловдив

До момента са подадени 110 молби от живеещите наблизо граждани, а общо от целия район над 400 са заявили желание да заплащат за паркомясто.
 
Предстои платени да станат и част от местата на паркингите до църквата „Света Троица“, на улица „Радовиш“, до ЕМБАЛ „Св. Каридат“ и на улица „Одеса“.
 
„Надявам се до месец септември да бъдат отдадени и първите места под наем за платено паркиране, особено там, където няма голяма конкуренция. Там, където има повече молби, отколкото места, то ще се провежда тръжна процедура, като конкретните правила за това ще бъдат гласувани на сесия на Общинския съвет“, заяви Тотев.
 
Той дотпълни, че паралелно с това тече и процес по премахване на гаражите в града, като целта е до 2019 година да няма нито една гаражна клетка в район „Централен“.
 
„Фактът, че в район Южен има над 400 молби за платено паркиране, означава, че пловдивчани очакват тази нова услуга от Община Пловдив. Полагаме все повече усилия да отговорим на нуждите на гражданите за паркоместа по районите на града, като облагородим специални зони за това“, подчерта градоначалникът.
 
Администрацията на район Южен е подготвила проект за нови паркинги на улица „Иван Гарванов“ и до магазините „Лидл“ и „Кауфланд“, които също да бъдат предоставени на гражданите, съобщи още кметът на Пловдив.