морбили
морбили / ThinkStock/Getty Images
От Регионалната здравна инспекция в Пловдив са изготвили спешни предписания до личните лекари със задължителни хигиенни и противоепидермични мерки срещу морбили.

От инспекцията изискват медиците да предоставят броя на неимунизираните деца на възраст от 13 месеца до 18 години, на които да бъде предоставена комбинирана ваксина.

От РЗИ призовават вниманието на лекарите да е насочено към ранно откриване признаците на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика, превенция и лечение.

Всеки случай със симптоматика на морбили трябва да се насочва за консултация с инфекционист, хоспитализация или провеждане на лабораторна диагностика и лечение.

При съмнение за заболял от морбили, включително чуждестранни граждани, временно пребиваващи в страната, незабавно трябва да се уведомяват здравните власти.

От инспекцията съобщават още, че към 14 февруари в Министерството на здравеопазването е постъпила информация за 5 случая на морбили, без епидемиологична връзка помежду си. Заболяването и при петте случая се проявява с висока температура,  хрема, кашлица и макулозен обрив. Един от случаите, при 37 - годишна жена, е съобщен от Столичната РЗИ, другите четири случая при деца на възраст /1 година,  8 месеца, 1г. 9м и 3 годишна възраст/ са съобщени от РЗИ Благоевград.