затвор арест белезници
затвор арест белезници / ThinkStock/Getty Images
Окръжният съд в Пловдив остави в ареста двамата бизнесмени, обвинени в изпиране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. Обвиняема заедно с тях е и съпругата на единия, която е под с гаранция от 10 000 лева.

Прокуратурата привлече трима като обвиняеми за пране на пари и данъчни престъпления

До тук се стигна след специализирана акция на службите за извършени данъчни престъпления и пране на пари на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново. При множеството претърсвания и изземвания от офиси и жилища, в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност. Образувано е досъдебно производство, като за срок от 24 часа по Закона за МВР са задържани девет лица. На трима от тях, именно лицата в Пловдив, са повдигнати обвинения.

Съдят баща и син от Добрич и младеж от София за злоупотреба с банкови карти на чужденци и пране на пари

От месец март 2017 г.в продължение на две години чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в размер на общо 5 млн. лв, към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали козметика и перилни препарати от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е единият обвиняем, със съдружник - жената. Стоката била разпространявана в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани и по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 млн. лв. Установено е още, че съучастник при изпращане на парите от България към търговските дружества в чужбина е бил другият мъж, който ги е предоставял на управителите на седемте фирми у нас, а те от своя страна ги изпращали по банков път към фирмите в Полша и Италия.

До 20 000 лева глоба, ако не сме изпратили в ДАНС мерките за пране на пари
 
Съдът днес прие, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че двамата мъже са извършили това, в което са обвинени. Според магистратите не е налице опасност да се укрият, но съществува риска да извършат престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.