/ Thinkstock/Getty Images
Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд-Хасково, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 39-годишен мъж, обвинен в контрабанда на близо 4 кг хероин.         
 
Намериха близо 4 кг хероин в БМВ на Капитан Андреево

Той беше задържан преди 12 дни да пренася през ГКПП „Капитан Андреево”, Община Свиленград, Хасковска област с лек автомобил, марка „БМВ“, без разрешително, през границата на страната от Турция в България, 4 кг хероин на стойност 260 000 лв.
 

Според магистратите предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. По обясненията на подсъдимия, колата била собственост на негов приятел, с когото заедно отишли в Турция. Двамата често пътували до съседната страна - над 15 пъти.

Винаги оставяли автомобила на едно и също място, на паркинг близо до бензиностанция. След няколко часа се качвали в „БМВ“-то и се прибирали в България. Приятелят му минавал границата пеша, а той с колата. Последния път полицаите открили 4 килограма хероин, укрит в акумулатора на автомобила, и задържали шофьора. Приятелят му се издирва от органите на МВР. Обвиняемият обяснил на полицаите, че за всеки курс приятелят му плащал по 500 лева.
 

Според апелативните съдии, по делото са събрани достатъчно доказателства, от които може да се обоснове предположение, че задържаният е съпричастен към повдигнатото му обвинение. Наказателният кодекс предвижда затвор от 15 до 20 години.

Съдът приема, че има опасност при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият да извърши друго престъпление и за това го остави в ареста.
 

Определението е окончателно.