Откраднати са около 20 000 лв. в различни валути
Възрастна двойка украинци беше ограбена на централната жп гара в Пловдив, предава NOVA.

Освен документи и лични вещи, били откраднати и всичките им спестявания, които се намирали в тях в този момент. Въпреки че полицията успяла да открие извършителя, сумата все още не е върната на семейството.

Откраднати са около 20 000 лв. в различни валути - евро, долари и левове, събирани няколко години. Веднага е подаден сигнал в полицията и благодарение на охранителните камери само два дни по-късно извършителят е задържан. Чантата, в която била сумата, и личните вещи са върнати. Парите обаче са задържани като доказателство.

Украински бежанци протестираха срещу преместването им в държавни бази (СНИМКИ)

„Извикаха ни в полицията и ни казаха: „Вие неправилно сте посочили сумата, която е била там. Ще ви върнем вещите”, обясни потърпевшият украинец. „За парите нищо не казаха - нито сумата, нито кога ще ги върнат.

А колко време мина вече? Парите ги има, а сега са в полицията. Страхуваме се, че няма да ни ги върнат, а това са всичките ни спестявания”, добави жената. От Районната прокуратура в Пловдив вече обясниха, че по случая е образувано досъдебно производство.

Парите са задържани заради несъответствие в размера на сумата, посочена от семейството, и намерена в чантата. Нужни са още следствени действия, които не е ясно колко ще продължат.

От Фондация „Жени за свят без война” подчертават, че парите не са просто веществено доказателство, а единственият източник на живот на потърпевшите украинци. И апелират: „От наблюдаващия прокурор зависи той да реши тяхната съдба. Той трябва да реши дали ще ги обрече на много трудности, задържайки сумата, или ще ги върне”, каза Лидия Тиберова.
nova.bg