/ ThinkStock/Getty Images
Екипи от огнеборци все още наблюдават терените около 72-73-ти километър на магистрала „Тракия“, където горяха сухи треви и стърнища, съобщи началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Иван Панайотов.

Внимание шофьори: Пожар на магистрала „Тракия“

Огънят е обхванал над 1 000 декара, отделно е засегнат и горски фонд, чиято площ тепърва ще се изяснява. Пожарът лумна в ранния следобед, във вторник. 4 екипа огнеборци са успели да потушат пламъците, при това – без да се стигне да задимяване на магистралата, обясни пред Дарик комисар Панайотов.

В момента тлеят отделни малки огнища, заради които превантивно на мястото са оставени дежурни. Огънят най-вероятно е тръгнал от запалване на отпадъци в земеделски имот. Виновникът се издирва. Срещу него ще бъде образувано досъдебно производство и ще бъде заставен да плати за нанесените вреди. През вчерашния ден в Пазарджишко са горели 25 пожара, а в почивните дни са били 67. Всички - в сухи треви.

Земеделците отново проявяват безотговорност, заяви Панайотов. Много от сигналите са за подпалени треви в селски дворове. От началото на пролетта са глобени 8 човека за причиняване на такива произшествия – нарочно или неволно.