/ Тина Соколова
Самостоятелно общинско предприятие да стопанисва „Синя зона“ в Пазарджик, предлага комисията от съветници, сформирана за да намери най-уместната форма за администриране на дейността.

Обсъждат публично създаването на център за деца и приют за бездомни в Пазарджик

Не е добре тя да се осъществява по „архаичния“, цитирам, модел на бюджетното мероприятие „Паркинги и охрана“, натоварено и с нея, смятат шестимата местни депутати.

В доклада си те посочват, че фирма „Контур 7“, концесионер на „Синя зона“ от 1 май миналата година, е постигнала среден месечен резултат от 84 000 лева, или 70 000 лева без ДДС - приход, равняващ се на 5% от собствените приходи на общината, който изобщо не е за пренебрегване.

Ремонтират две околовръстни шосета в Пазарджик

Комисията счита, че компрометирането на дейността се дължи главно на липсата на финансово обвързване на заплащането с постигнатите резултати, така чи препоръката е ведомството така да стимулира служителите, че приходът да не се намали.

Предлага се платеното паркиране да е само от 8:00 до 17:30 часа, тоест - с работното време на повечето институции, след което няма да има много желаещи да оставят автомобилите си.

За таксуването е предвидено да остане по избор за час или за 30 минути, като ще става с талони или с технически средства, поставени в обхвата на съответната „Синя зона“.

Община Пазарджик иска три отсечки да са без винетни такси

Друго предложение е от участъците за платено паркиране да отпаднат две малки улици в центъра, където заради многото гаражи се поражда излишно напрежение – водачите използват междублоковите пространства и пречат на живеещите в района, докато „Синя зона“ стои празна.

Съветниците обаче насочват вниманието към тесните улички в района на пазара и района зад музея, където се оставят коли дори където паркирането е забранено. Препоръката е да се изиска от КАТ да налага глоби по Закона за движение по пътищата. Докладът ще бъде представен и обсъден на днешната сесия на Общинския съвет.

Припомняме, че комисията беше създадена през януари, след като поредица от скандали доведоха до предсрочното прекратяване на договора с „Контур 7“. Кметът Тодор Попов отчете грешките и заяви, че следващия път не бива да се бърза, а да се намери най-доброто решение.

Затова предложи комисия с представители от всички партии да направи анализ и да излезе с предложения.