Общината променя наредби, за да може да глобява оператори на вредни излъчватели
Общината променя наредби, за да може да глобява оператори на вредни излъчватели / снимка : dariknews.bg

Промяна в наредбите, която да позволява на общината да се глобява при засечено от нея излъчване на електромагнитни вълни над допустимите норми, подготвя общинската администрация. Това заяви днес временно изпълняващият длъжността кмет Петко Атанасов. 

В момента глоби могат да бъдат налагани само от здравните институции и това е извън пълномощията на общината, допълни Атанасов. 

Извършването на такива замервания не е наша работа, но въпреки това сме заделили 10 хил. лева, за да угодим на пловдивчани, които ни засипаха питания по въпроса, категоричен бе зам. - кметът. 

Според него, промяната в наредбата ще бъде дълго обжалвана в съда от страните, които евентуално ще бъдат засегнати, но това е единственият вариант за затягане на контрола над безразборно поставените базови станции на мобилни и други оператори.  

Вчера при замервания от независима лицензирана лаборатория в ЦДГ „Мирослава", беше засечено електромагнитно излъчване с 13 пъти над допустимата норма. Утре представители на общината ще се срещнат с хора от РИОКОЗ и други отговорни институции, за да синхронизират действията си за противодействие срещу вредното излъчване на антените.