Гарнизонна фурна
Гарнизонна фурна / Дарик архив
Обществено обсъждане за бъдещето на Гарнизонна фурна се организира в Конферентна зала на НБ „Иван Вазов“ от 17.30 часа. Инициаторите канят всички граждани да изразят своята позиция и заедно да бъде намерен най-адекватният начин за превръщане на тази уникална сграда в Център за съвременно изкуство и култура, защото според тях Пловдив го заслужава.
 
„Може ли мечтите ми да се превърнат в реалност?“
 
Това е и основната концептуална рамка на клъстера Градски Мечти от програмата на Пловдив 2019.
 
Една инициатива от началото на годината е на път да се превърне в реалност, смятат организаторите. Бившата сграда на Гарнизонна фурна беше планувана за разрушаване от общината и бяха заделени 350 000 лева за това. По думите им благодарение на инициативата и енергията на граждани и дейци на културата, този акт бе предотвратен.
 
„Можем ли ние като гражданско общество да изградим духовен център, който да играе огромна роля в културното въздействие на града и в частност на района? Децентрализацията на културата – един от приоритетите на Европейските политики, в състояние ли е да се случи и в нашия град? Може ли сграда, изоставена от общината, да се самосрути да се превърне в жив център за съвременна култура и изкуство?“
 
Организаторите призовават всички заинтересовани да си зададат тези въпроси (както и много други) на общественото обсъждане, което организира Инициативният комитет и движението Местна гражданска инициатива „Да спасим Гарнизонна фурна“.