Обновяват табелите с имената на улиците в Пловдив  
Обновяват табелите с имената на улиците в Пловдив   / netinfo
Нови табели на пловдивските улици дават кратка информация на български и английски език за значими за българската история и града личности и събития, на които се наименувани.

Монтажът започна от ул. „Найден Геров“ и продължава  по „Божидар Здравков“, „Константин Фотинов“, „Цанко Церковски“, „Ангел Букорещлиев“, „Цанко Дюстабанов“, „Кръстьо Пастухов“, „Авксентий Велешки“, „Иван Вазов“ и „Гладстон“. В рамките на първия етап от обновлението се предвижда в дните до Коледа да бъдат поставени 103 информационни табели на 26 улици.

„Нови табели ще има във всички райони по предложение на техните кметове. Започваме с най-емблематичните места в центъра на Пловдив, които се посещават от най-много хора“,  съобщи директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Борислав Кръстев.

Той обясни, че на по-късите улици информационни табели ще се поставят от двата им края, а на по-дългите пътни отсечки като бул. „Цар Борис III Обединител“ предстои монтирането на 17 табели, а на бул. „Шести септември“ – 10.  Тъй като информацията е адресирана предимно към пешеходците, местата са съобразени с техния трафик.

За да има единен стил, дизайнът е съобразен с вече монтирани нови табели в Стария град. Наред с улици в централната градска част като „Петко Д. Петков“, „Райко Даскалов“, „Стефан Веркович“, „Стоян Чалъков“, „Цанко Лавренов“, „Христо Дюкмеджиев, бул. „Христо Ботев“, бул. „Васил Априлов“ и „Филип Македонски“, на първия етап ще се подменят табелите на бул. „Никола Вапцаров“ и ул. „Димитър Талев“ в район „Южен“.

Обновяването на информационните табели с имената на улиците в Пловдив е в съответствие с решение на Общинския съвет, като за целта бяха отпуснати 50 хил. лв. Подмяната ще продължи до изчерпване на сумата, като се предвижда да бъдат поставени над 300 нови табели.