Всяка болница, в която има COVID отделение, да гарантира легла само за хоспитализация на пациенти от Спешна помощ, реши на свое заседание Медицинският щаб в Пловдив.

МБАЛ „Св. Мина“ ще получи още средства за пациенти с COVID-19

"Решението има за цел да спре разкарването и забавянето на линейките, както и да осигури навременното настаняване на пациентите за лечение".
Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

Тя допълни, че е недопустимо при 20 болници на територията на областта и разкрити близо 1100 легла да продължаваме да бъдем свидетели на върнати линейки и пренасочване от една болница към друга.

По думите й, са били обсъдени два варианта. Първият- да се определят 6 болници като дежурни за спешна помощ, а останалите да приемат пациенти, които са отишли със собствен превоз на място.

Вторият вариант е приетият от болниците, а именно, от общия брой легла да бъде гарантиран определен брой само за Спешна помощ, за да се обезпечат тежките случаи. Освен това всяка болница трябва да направи така своята организация, че леглата да бъдат налични ежедневно.

Липса на средства и легла - причините за провала на първата COVID-болница (ВИДЕО)

Тя обясни, че така малко над 80 легла ще бъдат за болни, транспортирани от спешните екипи. Броят им е съобразен с хоспитализациите на хора със симптоми с коронавирус за денонощие от Спешна помощ.

Останалите близо 1000 легла ще останат за хора, които сами отиват до болниците. От своя страна Спешна помощ поела ангажимент, това да се случва равномерно по болниците, според състоянието на пациента и в кои отделения са интензивните легла.

"За пациентите от Спешна помощ трябва да има легла, защото реално това са най-тежките случаи, предимно на възрастни хора и с хронични заболявания. Достатъчно голям филтър упражняваме, за да не натоварваме излишно болниците", обясни директорът на ЦСМП д-р Иван Стойнов.

Областният управител припомни, че болниците нямат право да връщат пациенти заради липса на положителен PCR тест за COVID-19.
БТА