/ IStock
До края на деня община Пловдив ще изпрати на министър-председателя доклад за необходимите средства за обезпечаване на общинското здравеопазване в задълбочаващата се ковидепидемия, съобщиха от Общината, цитирайки кмета Здравко Димитров, който е разговарял с премиера Борисов в болницата, където се лекува.

Борисов на свиждане на пловдивския кмет за COVID болницата (ВИДЕО)

Общинската болница "Св. Мина" има работещо ковидотделение с 30 легла, което приема пациенти от началото на юли, припомнят от общинския пресцентър. Община Пловдив започна преструктуриране на отделенията за превръщането на здравното заведение в изцяло болница за коронавирус. От понеделник до момента са разкрити нови 60 места за прием на леки и среднотежки случаи.

"На този етап са осигурени медицински екипи за 90 пациенти, но капацитетът на болницата ще се увеличава до 150 легла. Необходими са още специалисти, оборудване и консумативи, и точно това ще опишем в доклада до премиера", е обяснил кметът.

Увеличили са се повикванията към Спешна помощ след въвеждането на системата за координация

Той е допълнил, че община Пловдив очаква заповед от Министерството на здравеопазването за трансформирането на болницата, за да може тя да сключи допълнително споразумение с НЗОК.

"Информирах г-н Борисов, че още през март сме изпратили предложение на Общинския кризисен щаб до министъра на здравеопазването за възстановяването на специализираната белодробна болница "Димитър Кудоглу", която не функционира от 2015 г. след решение на предишното ръководство на общината", е казал още Здравко Димитров и е уточнил, че администрацията има подготвена подробна сметка за необходимите средства за ремонта.