/ Министерство на здравеопазването
"С близо 15 на сто са се увеличили повикванията към екипите на Спешна помощ след въвеждането на електронната система за координация между болниците и Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив". Това каза пред журналисти д-р Иван Стойнов, директор на центъра, по време на демонстрация за работата на информационната система.

Проф. Ангелов: По 1000 лв. на всеки общопрактикуващ лекар за COVID реорганизация

"Хоспитализацията на пациентите вече става много по-бързо и лесно, тъй като в реално време се знае каква е натовареността на ковидотделенията в Пловдив и областта", уточни той и добави, че това е много удобно.

"За последните 24 часа обажданията към спешните екипи са 248, от които случаите на коронавирус са около 60; хоспитализирани са 14 души. В цялата област работят 21 спешни екипа и допълнително още три транспортни", уточни д-р Стойнов.

Той посочи, че случаите на пациенти с коронавирус са средно около 60 за денонощие, но са намалели спешните обаждания за други заболявания. Досега не е останал пациент без интензивни грижи, но ако продължи нарастването на ковидпациентите, може и да се случи, коментира шефът на спешната помощ.

Първата планирана COVID-болница в България - без респиратори (ВИДЕО)

Като проблем, той посочи наличието на реанимационни екипи, а не на апаратура. "Вървим по ръба при осигуряването на легла за интензивно лечение", каза областният управител Дани Каназирева.

На медицински съвет, тя ще предложи във всяка болница да се определят минимум легла специално за Спешна помощ, за да не обикалят екипите й от болница в болница.
БТА