Две от болниците в Пловдив спешно търсят в момента доброволци - студенти по медицина,за да  попълнят графика на заразените лекари, съобщи NOVA.

В града разкриват още 66 легла в болниците заради увеличаващия се брой нови случаи с коронавирус. „Увеличаваме леглата с още 66 и стават общо 605 легла“, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

От днес още едно лечебно заведение в Пловдив влиза в борбата срещу вируса - Военната болница. В нея обаче приоритетно ще се приемат заразените военнослужещи от последните учения в Корен.

„В момента 12 легла са за пациенти с коронавирус и още 10 легла са за 4 стаи за пациенти, които са съмнителни и се приемат при определени показания“, казва полковник Ангел Гозманов – началник на ВМА-Пловдив.

Заради критичния недостиг на места в болниците в Пловдив от днес специална комисия ще преценява дали всеки нов пациент има действително нужда от хоспитализация, тъй като в момента голям процент от леглата били заети от леки случаи, които могли да се лекуват вкъщи.

„Няма нужда болните, които имат температура и нямат дори пневмония да бъдат настанявани, защото кашлят“, изтъкна проф. Мариана Стойчева, началник на Инфекциозна клиника Пловдив.

"Всеки болничен престой крие огромен риск за вътреболнични инфекции. Да, ако има пневмония, ако има дихателна недостатъчност, ако има нужда от кислород, ако има нужда от инжекционна терапия разбира се, че ще го приемем. Много ви моля, колегите ми са изцяло тотално изчерпани“, призова проф. Стойчева.

21 са линейките в цялата Пловдивска област. 7 от тях са ангажирани в обслужването на самия град. Готовност да се включат имат и частни линейки.

До Нова година административния блок на Инфекциозната клиника ще се трансформира в отделение с 32 легла. Засега на територията на Пловдивска област няма болница, която да е отказала да разкрие COVID-19 отделение, увери областният управител Дани Каназирева.