Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / БГНЕС
Правим следната реорганизация в страната, новите мерки, които ще приложим до края на годината, за да обезпечим тази реорганизация, са в размер на 80 милиона лева. Това обяви в МС министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за новите мерки срещу коронавируса на брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова.

По думите му за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари 5 милиона на месец ще се отпуснат допълнително за тях, което означава по 1000 лева на всеки общопрактикуващ лекар.
 



15 милиона от тези 80 милиона лева ще бъдат предназначени за купуване на антигенни тестове за пациенти, които имат нужда и проявяват клинична картина, подчерта проф. Ангелов.


Ще се разкриват нови COVID зони в страната с лекар, сестра, лаборант, за тях ще се отуснат на месец по 3 милиона лева. "Екипът там ще получава допълнително по 1000 лева на човек и допълнително по 10 лева на преминал пациент през тази COVID зона, разпределени от управителя на ДКЦ-то", обясни проф. Костадин Ангелов.

"Не всички постъпили в болница с коронавирус имат нужда от "Ремдесивир"- това са определени групи хора. Ако пациент не е включен, значи няма нужда от тази терапия. 3715 са настанени в болнични заведения - няма как всички да се лекуват с този препарат, а и не всеки е подходящ", каза проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че се забелязва презапасяване с медицински продукти. "Наблюдава се презапасяване на хората с продукти, което те ненужно, защото тимаме нужните количества в страната. Със законов механизъм ще ограничим изнасянето на такива продукти извън страната", посочи проф. Ангелов.

"Системата е готова, а заедно сме силни - няма смисъл да ни води страха", категоричен бе министър Ангелов. 

Очакваме разтоварване на здравната система. Следващата стъпка е всички лечебни заведения с договори със Здравната каса, е да имат 50% ковид-легла. Това ще се случи на 600 заразени на 100 000 население, съобщи проф. Ангелов. 

Здравният министър подчерта, че в момента в София няма проблем с интензивните легла. "Днес обсъдихме болница по болница стъпките за увеличаване броя на леглата, ще излезе заповед на РЗИ. Държа да подчертая, че нямаме недостиг на интензивни легла в столицата", заяви проф. Ангелов.

На въпрос дали антигенните тестове във фургоните пред големите болници се заплащат или са безплатни, здравният министър подчерта, че само за хората със симптоматика за коронавирусна инфекция те са без пари. "Самоцелното изследване на хора, които нямат симптоматика, е абсолютно ненужно и затормозява системата", каза проф. Ангелов. "Тъй като пред изнеснените екипи има изключително сериозно струпване на хора, голяма част от тях са без симптоми. От самото начало, когато презентирахме тази идея казахме, че ще се изследват безплатно хора, които имат симптоматика на коронавирусна инфекция. Самоцелното изследване на хора, които нямат симптоматика е абсолютно ненужно. То не помага на системата. Напротив затормозява я", изтъкна още Ангелов.

"От директора на голяма столична болница, който казва, че през деня от вчера до преди половин час 285 човека са преминали през фургона за първичната диагностика и бърз тест. В момента имаме изключително голяма опашка. Две трети са положителни, без да се отчитат грешните резултати. Това е доклада на един от директорите на големите болници в София. Голяма част от хората, които се изследвани и на които не са направени тестове, са хора, които нямат абсолютно никаква симптоматика. Просто са отишли да се изследват ей така.

Няма смисъл да правите това нещо. Обикновено при липса на симптоми PCR-а и бързият антигенен тест са отрицателни. Няма нужда да се изхабява този тест за нечие спокойствие. Това е ресурс, време и всичко онова, което в момента е дефицит. Нека да съсредоточим усилията си в рационално мислене, а не да ни води страха. Системата е подготвена, имаме всичко необходимо", обясни още Ангелов.

 

Йорданка Фандъкова на брифинга в МС със здравния министър проф. Ангелов
NOVA

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани да спазват предпазните мерки, за да се намали натиска върху здравната система в града

"Знаем, че София от вече много дни, е трайно в червената зона. Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Дори и в дните, в които имаме след тестването по-малко заболели. Само в днешния ден хоспитализирани са 1252 души в София, от които 141 за интензивно лечение. Ръстът от вчера е 84. Това показва един огромен натиск върху болниците в София и колкото и да се увеличават леглата и капацитета. Нещо, което министър Ангелов съобщи и ще се случва непрекъснато, не можем да си позволим да поставяме болниците в тази ситуация", каза Фандъкова.


По думите й за това е възложила на ДКЦ-ата в София за откриване на COVID зона. "Министър Ангелов обрисува това, което пациентите могат да получат, клиничен преглед от лекар. Също така изследвания, както кръвни, така и тестване и при нужда рентгенова снимка. Това е нещо, което ДКЦ-ата в София могат бързо да ораганизират. Очаквам докрая на седмицата поетапно да започне включването. Очаквам да започне включването още от сряда на първите ДКЦ-ата, които да са създали нужната организация", каза още кметът на София.

Според нея е ясно, че хората трябва да бъдат мотивирани и че трябва финансов ресурс за тази дейност. "Това е специфична работа, за това днес постигнахме тази договореност и ще бъдат отпуснати от правителството такива средства, които ще осигурят допълнителното заплащане за работа с COVID пациенти на всички екипи и лекари, и лаборанти, и сестри, които работят в тези COVID зони и за осигуряването на безплатни тестове. С тази финансова помощ се надявам ДКЦ-ата да отговорят на очакванията на хората и да могат да намалят натиска към болниците.

Пациентите, които личните лекари ще изпращат в тези зони, ще могат да бъдат прегледани и да им бъдат направени изследвания, които да се представят на личния лекар. По негова преценка да се прецени лекуването вкъщи. Там, където се налага болнично лечение, отново през спешна помощ ще се насочват пациентите към болници. Това звено, което на този етап липсваше, се надявам, че ще успеем да го използваме", допълни Фандъкова.

Тя призова всички да се спазват мерките. "Те не са максимално тежките, но е важно да се спазват. Контролът сме го засилили максимално. Все повече хора в интерес на истината спазват тези мерки, но всеки от нас трябва да знае, че от него зависи способността на целия град да се справим с този тежък проблем, който в момента нараства, не намалява. Очакванията са за още по-сериозен натиск върху системата", допълни още тя.

Д-р Георги Гелев, ръководител на Центъра за спешна медицинска помощ в София, обяви, че до 17.00 ч. днес са получили 70 сигнала за ковид. Днес на територията само на град София работят общо 36 екипа - 21 медицински, 10 екипа на МВР и пет екипа от парамедик и шофьор.