Специализираната болница в Пловдив да се финансира от държавата, предложи и. д. кметът
Специализираната болница в Пловдив да се финансира от държавата, предложи и. д. кметът / IStock
Община Пловдив предлага болницата за пациенти с COVID-19 да се финансира от държавата, съобщиха от общинския пресцентър. Община Пловдив подкрепя предложението на Областния оперативен щаб за преобразуване на МБАЛ "Св. Мина" в COVID болница на територията на Пловдив, като център на областта, съобщи зам.-кметът Тодор Чонов, в качеството си на временно изпълняващ длъжността кмет.

Предвид пандемичната обстановка бюджетът на общината е силно напрегнат, събираемостта на приходите не е в очаквания обем, антикризисните мерки го натовариха допълнително, описа положението Чонов.

Затова Община Пловдив очаква преобразуването на МБАЛ "Св. Мина" да се извърши съобразно чл. 94, ал. 2 на Закона за лечебните заведения. Според него в условия на природни бедствия, епидемии и други извънредни обстоятелства, разходите на лечебните заведения се възстановяват от държавата с решение на Министерския съвет.

Обезпокоителна е настоящата ситуация в общинската болница, защото в момента тя не разполага с необходимия персонал и оборудване, за да поеме средно тежки случаи на заболели от COVID-19 пациенти, посочи Тодор Чонов.

В тази връзка той е подготвил писмо до всички общински лечебни заведения да предоставят списък от медицински служители, които желаят да бъдат командировани в бившата Първа градска болница. Директорът на лечебното заведение проф. д-р Петър Петров трябва да предостави доклад за кадровата обезпеченост на болницата, за необходимата медицинска апаратура и консумативи и план за поетапно трансформиране на отделенията.

И още един доклад за необходимите разходи, за да се обезпечи безпроблемно функциониране на болницата като инфекциозна за цялата област.