Преобразуването на здравното заведение ще стане поетапно в рамките на една седмица
Ситуацията с разпространението на инфекцията с коронавирус във втория по големина град у нас се усложнява.

20 нови линейки ще получат центровете за спешна помощ в София, Пловдив и Варна

Местната власт спешно превръща едно от общинските здравни заведения изцяло в COVID-19 болница. Така на практика Пловдив става първия град в страната, който разкрива такъв тип специализирана болница, предава NOVA.

Преобразуването на здравното заведение „Свети Мина“ в COVID-19 болница ще стане поетапно в рамките на една седмица. В момента тук се лекуват 23-ма пациенти, които ще бъдат прехвърлени в друга сграда на болницата. Първото пребазирано отделение ще бъде вътрешното.

„В съвсем кратък срок - говорим за два-три дни, ще бъде трансформирано кардиологично отделение, което отива в другата ни база на ул. „Весела“. Паралелно с него и хирургично“, обясни управителят на МБАЛ“Св.Мина“- Пловдив проф. Петър Петров.

Директор на пловдивска болница стана доброволец в COVID-отделение

Ръководството на болницата възнамерява да запази единствено детското отделение, като го превърне в специализирано за деца с коронавирус. Лекарите и медицинските сестри в болницата, които и сега изнемогват, защото недостигат кадри, разбраха за трансформацията една днес по обед. Люба Драганова, която е медицинска сестра от 30-години тук се замисля дали да остане.

„Може би възрастта и придружаващите заболявания, които имам са така причината, поради която бих могла да си помисля. Единственото и най-важното нещо е да бъда обезпечена с лични предпазни средства, защото не малко здравни работници има заразени и болни и всеки се притеснява“, казва тя.

„Не, няма да остана. Сигурно няма да мога, защото аз съм с хронично заболяване“, казва санитарката Йорданка Боева. За да реши кадровия проблем, областният кризисен щаб ще осигури лекари от поликлиниките. И ще настоява за допълнителното им материално стимулиране от общинския бюджет.

„Тези медици - сестри, лекари, санитари, които ще започнат, ще поемат новите легла и отделения в „Свети Мина“ също да се гласува един фонд и да бъдат изплащани едни средства над заплатите и над тези въпросните 1000 лева“, обясни областният управител на Пловдив - Дани Каназирева.

В Пловдив 2 болници спешно търсят студенти по медицина срещу COVID-19 (ВИДЕО)

В същото време няколко болници в Пловдив се оплакаха от недостиг на  „Ремдесивир”- един от важните медикаменти за лечение на пациенти с коронавирус.„Почти всеки наш пациент вече знае за Ремдесивира.

За съжаление ние сме имали лекарството само за двама души досега. Проблемът не е само в "Ремдесивира". От миналата седмица на българския пазар изчезнаха антикоагулантите, това са препарати, които се използват в цялата страна във всички COVID-19 отделения“, разказва пулмологът д-р Мария Димитрова.

В късния следобед Здравната инспекция осигури необходимите количества „Ремдесивир“, но призна за липсата на други важни медикаменти. „Знам, че има затруднения, но те ще бъдат преодолени.

БЛС: Още три болници са подали заявления за доброволци

Говорим за нискомолекулния хепарин- антикоагулант. Мисля, че имат и други възможности лечебните заведения да съдействат за преустановяване на този патологичен процес“, заяви д-р Сийка Димчева, РЗИ-Пловдив.

Още три частни болници в Пловдив от днес се включиха в борбата с коронавируса като разкриха 60 легла.
nova.bg