/ iStock/Getty Images
Общинската МБАЛ "Св. Мина" да получи допълнително финансиране, за да може да осигури адекватно и навременно лечение на постъпващите пациенти с коронавирус. Това беше договорено на среща в община Пловдив между зам.-кмета Анести Тимчев и управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев, съобщиха от общинския пресцентър.

На срещата са обсъдени проблемите на общинската болница и какви са възможностите за дофинансиране на дейностите, свързани с лечението на COVID пациенти. В нея са участвали още главният секретар на НЗОК Емил Велчовски, директорът на РЗОК-Пловдив Йорданка Караиванова, директорът на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов и управителят на МБАЛ "Св. Мина" проф. д-р Петър Петров. Срещата е инициирана от кмета Здравко Димитров във връзка с преобразуването на общинската болница.

"Подкрепям напълно решението на РЗИ-Пловдив за редуциране броя на леглата в МБАЛ "Св. Мина" от 137 на 60, защото това са реалните възможности на болницата", е заявил проф. Салчев. Според него общинските болници имат своята важна роля в здравеопазването и затова трябва да им бъде дадена възможност да се развиват. В тази връзка той подкрепи плановете на МБАЛ "Св. Мина" и МБАЛ "Св. Панталеймон" да кандидатстват пред НЗОК за разкриване на нови дейности от 2021 г.