Провал на идеята за първа COVID-болница у нас. Пловдивската общинска болница „Свети мина“ не може да функционира като такава заради липсата на техническа и финансова обезпеченост.  Със заповед на Регионалната здравна инспекция преструктурирането й е преустановено и вместо със 137 легла тя ще разполага само с 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен, предаде NOVA.

„Причините за това са комплексни. Тази болница само преди 10 месеца беше пред реален фалит, с много усилия успяхме да я изправим на крака. Тази болница е в централната част на града, покрай нея минава тротоар, част от основните пешеходни артерии. Няма паркинг, няма отстояние. Няма нито едно условие болницата да стане изцяло инфекциозна”, категоричен е д-р Калин Калинов - началник на отдел “Здравна политика“ , община Пловдив.

Пълен обрат: Болница "Св. Мина" няма да лекува само пациенти с Covid-19

Той е бил против идеята за трансформирането й първа COVID болница и е изразил възражението си на Общински съвет. Въпреки това решението не е отхвърлено. То е обсъдено през март, но заповедта за преобразуване е от 17 ноември и влиза в сила на 23 ноември. Решението е било с препоръчителен характер, първата заповед е дошла от здравния министър.

Директорът на болницата пък бе категоричен, че заведението няма възможността да покрие капацитет от 137 легла.

„Ако трябва да поддържаме такава бройка, при 60% заетост на леглата месечно, това прави 2500 преминали пациенти. Това означава, че са ни необходими 600 хиляди лева лимит само за тази дейност. Поискахме финансиране от Здравната каса, отговор все още не сме получили”, обясни д-р Петър Петров.
NOVA