/ Деян Герговски
Няма превишения на нормите за въздуха след пожара в депото за отпадъци до пловдивското село Шишманци, съобщиха от регионалната екоинспекция. От там уточниха, че показанията на качеството на въздуха в района са в т. нар. „зелен спектър“ и не будят безпокойство.

Локализиран е пожарът в района на пловдивското село Шишманци

Огънят лумна около 1:00 часа през нощта в незагробена площ на около 1,5 дка в базата на завода за преработване на отпадъци до селото.  Експерти цял ден следят движението на въздушните маси и дима, за да следят показателите на въздуха в двете близки населени места - Шишманци и Болярино.

Очакванията са в следващите дни, пожарът да бъде потушен напълно от огнеборците и въздействието му върху качеството на въздуха да намалее. От екоинспекцията ще продължат да следят развитието на ситуацията с пожара и ще реагират своевременно при евентуална необходимост от последващи измервания.

От там препоръчват на гражданите на околните населени места да избягват дейности на открито, да затварят прозорците на жилищата си и да не пускат малки деца и възрастни хора навън, докато пожарът не бъде окончателно овладян.