Непрекъснат контрол върху язовирите, положението се нормализира
Непрекъснат контрол върху язовирите, положението се нормализира / netinfo

Реките и язовирите в Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област са под непрекъснато наблюдение, въпреки, че ситуацията след проливните дъждове потепенно се нормализира, съобщават от Гражданската защита.

Все още е затворен пътя за град Лъки при разклона за Кръстова гора, заради преливането на р. Белица. Няма обходен маршрут. Движението ще бъде възстановено след оттичане на водата.
Отворен е пътя Асеновград - Смолян в района на Нареченски бани. Отворен е пътя Кричим - Девин .

В резултат на повишеното ниво на Марица е нарушен участък от левия бряг на реката, непосредствено до новостроящия се мост при град Стамболийски. Оперативна група от представители на Дирекция “Гражданска защита” - Пловдив, “Напоителни системи ”- ЕАД, РД “Хидромелиорация” е извършила оглед и е набелязала мерки за провеждане на аварийно- възстановителни дейности. Транспортират се и се насипват едроломни инертни материали в засегнатия участък. Работата по насипването ще продължи и през следващите дни.

В Пазарджик и областта обстановкатае спокойна, нивото на река Марица е понижено с 80 см, тъй като дъждът, който падна снощи, бе съвсем малко - 5 до 8 литра на квадратен метър и то най-вече около Панагюрище", съобщават Областната дирекция "Гражданска защита" Пазарджик. Нивото на язовирите в региона е в рамките на нормалното, няма опасност от преливане на река Марица, включително и в най-критичния участък – край село Мененкьово, община Белово.

Още снощи е започнала работата по дигите и днес продължава. В град Ветрен се правят буни, при септемврийското село Злокучене се насипват камъни по Марица, за да може движението на реката да се съсредоточи по средата на коритото, иначе водата руши все още невъзстановената на места дига.


Свлечени земни маси има на ул. “Здравец” №22 в Куклен. Улицата е непроходима за хора и автомобили.
Спасителна група от отдел "Аварийно- спасителни дейности" към Дирекция "Гражданска защита" – област Пловдив е извлякла паднала топола в подкопания бряг от заливаемата тераса на река Марица в района на моста в кв. “Полатово” в Стамболийски.

Пътните настилки са преобладаващо мокри, съобщават от Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". От тъмните скатове покрай пътищата има опасност от свличане на земна маса и падащи камъни. Специалистите съветват в тези участъци водачите да намалят скоростта и да увеличат дистанцията. Затворени са проходите Твърдица - Елена и Етрополе - Златица и Прохода на Републиката, като движението е насочено порез прохода Шипка.