/ netinfo
Нено Димов инспектира пропуканата дига на река Чая в Катуница
100548
Нено Димов инспектира пропуканата дига на река Чая в Катуница
  • Нено Димов инспектира пропуканата дига на река Чая в Катуница
Започва укрепването на скъсаната предпазна стена на река Чая в пловдивското село Катуница, където вчера беше обявено частично бедствено положение. Специалисти днес се събират в населеното място, за да решат как да започнат действията по възстановяването на дигата. Всеки момент на мястото се очаква да пристигне и министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с областния управител Здравко Димитров и експерти ще направят обследване на района.

След обилните дъждове през последните дни, подпорната стена на река Чая се пропука. Първите къщи на Катуница се намират на 50-60 метра от участъка с пропадането, обясни кметът на населеното място Красимир Юруков, според който риск от наводнение в селото съществува.

Според жители на Катуница, проблемът идва от незаконен добив на инертни материали от коритото на реката.

Кметът на Община Садово Димитър Здравков обясни, че проблемът е от 2013 година и нееднократно са подавали сигнали до институциите.

Очаква се от управата на селото да поискат финансова помощ от Комисията по бедствия и аварии. Според експертите, няма опасност водата да залее селото.

Обстановката в останалата част на Област Пловдив към момента е спокойна и няма опасност от наводнения заради преливане на реки или язовири, заяви вече за Дарик Митко Георгиев – главен експерт сигурност и отбрана в Областна администрация Пловдив.
 
По думите му, нивата на водоемите в региона са в норма, а речните корита са почистени.

Още чуйте в звуковия файл.