Нашият доклад по случая Белнейски
Нашият доклад по случая Белнейски / netinfo
На 28 май, 2 години и 3 месеца след убийството на Росица и Христина Белнейски, телата на сестрите бяха ексхумирани.

Заключението от случващото се през последната седмица е възможно най-ужасното. До момента не е ясно дали има достатъчно обосновано искане за ексхумацията на телата, кой е настоявал за това и с каква цел. За това пък е ясно, че някой иска да изкара девиденти за сметка на два детски трупа, други използват тези два детски трупа, за да разчистват личните си сметки, а трети се гаврят с тях като се опитват да извлекат политически ползи.

Никога не е имало доказателства, че сестрите Белнейски са пострадали при катастрофа, това потвърдиха категорично пред Дарик радио трима участници в разследването на двойното убийство и висши служители от МВР. Те обаче настояват имената им да не бъдат цитирани до крайното заключение на новата петорна експертиза.

При огледа на местопрестъплението в местността „Грамадите” са били открити следи от гуми на автомобил, но върху телата на момичетата никога не е имало отпечатъци от грайфери, това го знаят всички, които са участвали в разследването на двойното убийство. По версията за евентуална катастрофа е работено още в началото, тъй като се е проверявал всеки един сигнал.

Всички разследвали смъртта на двете момичета са единни и категорични в становището, че убийствата са станали след като сестрите са били насилени сексуално. Според тях твърдението, че децата са загинали при катастрофа и след това някой се е гаврил с тях е абсурдно. Те са убедени и в това, че ексхумацията на телата няма да доведе до очаквания нов ход в разследването, освен ако няма нарочни указания за това. На въпрос дали има натиск върху определен кръг специалисти, които са ангажирани със случая, човек от специалните служби заяви пред Дарик радио, че от няколко месеца следовател от Националната следствена служба лансирал версията за ПТП сред свои колеги и полицаи, а ексхумацията е извършена по настояване на известен криминалист, който вече не работи в системата на МВР.

Последното ни кара да мислим, че версията за катастрофата е подготвяна от известно време, въпросът е защо?

Ако всички полицаи, следователи и прокурори застават неофициално зад тезата, че от експертизата след ексхумацията няма да излезе нищо, защо се извършва тя? Освен това резултатите изглеждат предрешени.

Никой от разследващите органи до момента, включително и наблюдаващият прокурор Иван Даскалов, не е заявил, че исканията за ексхумация се основават на неоспорими факти касаещи успешния ход на разследването и казват, че ще коментират след официалните резултати от доклада.

„Няма да давам изявления докато не видя резултатите от новата петорна експертиза”– такава бе реакцията и на апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов, по чието настояване преди две години бе създадена комисия за изготвяне на нова ДНК експертиза.

Към този момент същата позиция са заели и окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов, директорът на ОДП Емил Ганчев, бившият шеф на РДВР Жоро Стоицев, съдебни медици и други свързани с разследването отговорни лица.

По отношение на лансираната за пореден път версия, че синът на настоящия областен управител на Пазарджик Георги Петърнейчев – Атанас, е ударил с автомобила си момичетата, криминалистите са убедени, че няма доказателства някой от рода на Петърнейчев да е катастрофирал в дните преди да бъдат открити телата на сестрите Белнейски в местността „Грамадата” през февруари 2006. Те припомнят още, че преди две години са били взети биологични проби от стотици мъже, включително и от Атанас Петърнейчев. Резултатите от тях категорично отхвърлят възможността той да е извършил убийството. При катастрофа в местността „Главиница” сегашният губернатор на Пазарджик Георги Петърнейчев блъска 69 годишен пешеходец, който умира на място, но инцидентът става през декември 2005 година, уточняват полицаите. Факт е обаче, че в областния град определено има негативно отношение към бившия състезател по автомобилизъм. Заключението на експертизата тогава е, че лошата видимост и хлъзгавият път са основна причина за трагичния случай.

Единствената истина, изказана през последните дни по случая с убийството на Христина и Росица е, че извлечената Y - хромозома от биологичния материал, открит в телата на сестрите, дава възможност да се установи само родовата принадлежност на извършителя, но не и самия извършител на престъплението.

Доказано е, че когато е завалял снегът, телата на убитите момичетата са били все още топли, разказаха пред Дарик радио криминалисти запознати с резултатите от първоначалния оглед. Снимковият материал показва, че част от телата им наистина са покрити със сняг. Твърдението обаче, че те са били измити и това е възпрепятствало събирането на доказателства е инсинуация, заяви пред Дарик радио Д-р Борис Пеев, който е третият член на екипа съдебни медици, участвали в първата експертиза. Той също отказа да коментира официално версията за прегазването на двете момичета до излизането на новия доклад. Видно е обаче заключението му по първата експертиза, където е посочено, че момичетата са изнасилени и след това убити.

По информация на Дарик радио резултатът от петорната съдебномедицинска експертиза, която се извършва в момента ще бъде готов до 10 дни.

Крайно време е импровизациите да отстъпят място на фактите, защото всичко останало е гавра с паметта на две деца!