Наливат 40 млн. лв в летището и вдигат категорията му
Наливат 40 млн. лв в летището и вдигат категорията му / netinfo
Около 40 млн. лева ще бъдат наляти за една година в модернизацията на Летище Пловдив и прилежащата инфраструктура, след което ще бъде вдигната категорията му, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който взе участие в днешното заседание на директорския борд на държавното дружество. След реконструкцията, на аеропорта, който работи като резервен на столичния, ще бъде монтирана система за регулиране на кацанията, по-известна като “система за сляпо кацане”.

До седмица ще бъде приет генералния план за реконструкцията на летището и ще бъде подписан договор между Министерството на транспорта и държавния летищен оператор за изграждане на нов терминал срещу ползване на инфраструктурата. 18 млн. собствени средства ще вложи летищното дружество в новия терминал. Старият е собственост на смесено акционерно дружество, в което “Алфа финанс” на Иво Прокопиев държи контролния пакет, купен преди половин година от швейцарската компания T. А. Д. О.

Над 20 млн. лева пък е заделила държавата за строителство на перон, паркинг, ограждане на цялото летище и изграждане на нов път към него. Процедурите за избор на изпълнител вече се подготвят, а проектът трябва да бъде реализиран до края на мандата на правителството, каза Мутафчиев.

Според него пълната модернизация не изключва концесия на пловдивското летище. Тя обаче може да се реализира на следващ етап – когато увеличаването на пътникопотока е факт и ще се наложи разширяване на дейността, каза Мутафчиев. Той очаква до края на годината държавата да изкупи частния дял в акционерното дружество, което държи сегашния терминал. Последната оценка на пакета акции на Прокопиев бе около 7, 8 млн. лева.