Най-вкусните станимашки сармички ще бъдат наградени за пети път
Най-вкусните станимашки сармички ще бъдат наградени за пети път / ThinkStock/Getty Images

Пети кулинарен конкурс „Най-вкусните станимашки сармички” обявяват в община Асеновград. В него може да участва всеки, който има отношение към традиционната станимашка кухня. Критериите включват поднасянето на най-вкусни, най-мънички и най-естетски сармички, както и най-интересно разказана рецепта. От общинската администрация уточняват, че ако рецептата има история, при оценяването това също ще се има предвид.

Кандидатите трябва да участват със сармички, приготвени с половин килограм кайма, в подходящ за представяне съд, аранжирани по преценка на участника.

Записването за конкурса може да стане на телефон 0331/62161. Кулинарните изкушения трябва да бъдат предадени за дегустация до 13.30 часа на 31-ви януари (вторник). Награждаването ще се проведе на площад „Акад. Николай Хайтов” като съпътстваща програма на конкурса за „Най-добро домашно вино” (реколта 2016 г.).

Участниците ще се състезават в две категории – лозови и зелеви сармички. Наградите за зелеви сарми са пет: първо място – 50 лв., второ място – 40 лв. и трето място – 30 лв., ще има и две поощрителни награди по 20 лв. Наградата за лозови сарми е една – от 40 лв.

На всички участници вложените продукти ще бъдат заплатени.

Кандидатите ще се оценяват от компетентно жури, включващо специалисти и ценители.