/ снимка: Thinkstock / Guliver
Над 200 чевермета се завъртяха в Златоград на фестивала, представящ местните традиции и родопския фолклор. Празникът на златоградското чеверме събра няколко хиляди души от цялата страна. Четвъртото издание на традиционния празник в Златоград бе открито в централния парк. Доста от гостите на празника са с автентични носии. Изпичането на деликатесното ястие от родопската кухня бе съпровождано от изпълнения на над 100 каба гайди. Подготовката за празника започна още вчера с ритуално запалване на огъня, върху който ще се пекат стотиците чевермета.

Акцент в празничната програма тази година е гайдарското надсвирване, което е предвидено за утре.

Приготвянето на деликатесното блюдо от родопската кухня - чевермето, ще бъде представено на празника като туристическа атракция. За ценителите на родопските специалитети са подготвени демонстрации по готвене на традиционни ястия от региона.

Фолклорни концерти ще допълват празничната атмосфера през целия ден, като на сцената ще са на ансамбъл "Пирин", след което излеза и Николай Славеев с оркестър. В 20.30 часа е музикално-танцовият спектакъл на ансамбъл "Българе".