Аз карам колело - последвай ме!
Аз карам колело - последвай ме! / netinfo
Велошествие в Пловдив
93173
Велошествие в Пловдив
  • Велошествие в Пловдив

Над 1500 души се включиха в Голямото велошествие, което е част от инициативата „Аз карам велосипед – последвай ме!“. Записването започна по-рано от обявеното време – 10.30 часа на пл. „Съединение“. Участниците получиха фланелка с надпис "Аз карам велосипед – последвай ме!” и стикер за участие в томбола с награди. Стартът на масовия велопоход, с който беше открит сезон 2017, беше даден в 11.00 часа.

Днешното велошествие е част от цялостната стратегия все повече хора да ползват най-здравословния, икономичен и екологичен транспорт – велосипедът, каза за Дарик зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков.  Той допълни, че към момента към всяко задание за проектиране на улица, булевард или реконструкция на такива, се изисква и включването на велоалея.

вело поход
netinfo


Ако с примера, който даваме, успеем да заразим още повече хора всекидневно да карат колело, мисля, че това е най-важното, допълни кметът на район „Южен“ Борислав Инчев.

И аз като спортист не мога да не се включа, много неща ме свързват с тази инициатива, заяви олимпийският шампион по гребане Николай Бухалов. Ще бъде много добре, ако хората разберат, че карането на колело е едно удобство и придвижването с него е нещо приятно, добави той.

вело поход
netinfo


Целта на инициативата е да бъде насърчено колоезденето в градска среда и да бъдат популяризирани здравословният начин на живот и придвижване, както е в много европейски градове. 

В програмата преди награждаването със своето специално участие присъства пловдивската певица Веси Бонева.

велошествие
netinfo

 
Включиха се и ансамбъл „Марица“ с ръководител Нели Карабахчиева, ВФ „Фолклория“ с изпълнението „Айда, Айда“ (ръководител – Здравко Мандаджиев), ВГ „Контраст“ с „Ладо ле“ и „Нека с теб“ (ръководители – Ева Палакова и Ася Сестримска), както и ансамбъл „Марица“ с изпълнението „Европейска разходка“ (ръководител – Боян Алексиев).

Част от участниците спечелиха ваучери за велосипеди и аксесоари – закопчалки, каски, ръкавици, карти за фитнес, козметика. Победителите бяха изтеглени от малките участници в шествието.
 
В съревнованието с велосипеди до 6-годишна възраст първо място при момчетата спечели Денислав Ненов, а при момичетата – Дарена Янева. В категорията до 9 години при момчетата приза грабна Мартин Койчев, а при девойките – Станимира Дачева. До 11 години при момчетата първото място бе отредено на Мартин Мешовски, а за нежния пол спечели Бисерка Атанасова. 

велошествие
netinfo


Трасето на велошествието беше дълго няколко километра, като маршрутът тръгва от площад "Съединение", по бул. "Марица-юг" до Гребния канал. Финалът беше на паркинга зад административната сграда на Община Пловдив на Гребната база, където спортният празник продължи със забавни състезания за деца и различни предизвикателства за възрастните.

Пловдивският екип на Дарик радио подкрепя инициативата сред все повече пловдивчани да се създаде култура на каране на велосипед, с цел превръщане на велоалейната мрежа в допълнителна система за придвижване в града. 

велошествие Пловдив
netinfo


„Аз карам велосипед – последвай ме!“ се организира по идея на компанията “MaxEurope” със съдействието на община Пловдив. Специални подаръчни комплекти предостави пловдивската козметична компания „Ривана“ – 100% етерични масла за здраве и красота, подходящи както за мъже, така и за жени. Най-новите продукти може да видите на www.rivana.eu

Чуйте и от прикачения звуков файл.

Вижте и галерията със снимки от събитието: