Музейна среща в Пловдив
Музейна среща в Пловдив / netinfo
Пета национална среща „Съхраняване на националната идентичност на музеите в България като част от устойчивото развитие“ се открива днес в Пловдив.

Организатори на събитието са: Министерството на културата, Общината, Регионалния етнографски музей и Историческия музей в Асеновград.

Акцент на срещата ще бъдат въпросите „защо“ и „как“ музеите в България и по света са успешни, когато стават приятели със своята публика и помежду си; „как това може да се доразвива и обогатява“ и „кои са основните принципи и примери“ за изграждане на музейните приятелства.

Музейна среща в Пловдив
netinfo

Събитието е част от инициативите по повод 100 години от създаването на Регионалния етнографски музей /РЕМ/– Пловдив, 60 години от създаването на Националния политехнически музей /НПТМ/ и 80 г. от създаването на Музей „В. Левски“ Карлово. И трите музея имат своите забележителни истории от създаването си до днес. Независимо, че са различни по тематика и обхват, цели, публики и приоритети, те са доказателство, че успехите в музейната професия се дължат на загрижеността и отдадеността към културното наследство, на упорития труд, и надграждане постиженията на колегията в полза на обществото.

Срещата ще продължи до петък и в нея ще бъдат представени повече от 35 презентации за добрите практики в музеите у нас.