/ ThinkStock/Getty Images

Екологичната категоризация на МПС-тата не се определя от Пътна полиция. Това съобщиха от МВР Пловдив във връзка с възникнали въпроси, свързани с казуса. От там уточниха, че има две конкретни стъпки за собствениците на автомобили, които желаят да получат или променят категоризацията на моторните си превозни средства.

Приеха данък МПС в Пловдив, съветници: Отново плащаме повече от София

Първата е на място в представителството на производителя на дадената марка автомобил, където се издава удостоверителен документ, в който за конкретното МПС, с изрично упоменати номер на рама и двигател, се посочва притежаваната еврокатегория.

Експерти: По-високите данъци за старите автомобили няма да доведат до по-чист въздух

Следващата е, че с така получения документ водачът представя автомобила за идентификация в сектор “Пътна полиция” - Пловдив и на базата на тази процедура за МПс-то се издават нови регистрационни талони - част І и част ІІ.

Припомням, че ОбС на Пловдив прие промяна в налога за МПС-тата. При тези с екологична категория евро 3 няма. 10% увеличение ще има при колите, които са произведени преди 15 години. При евро 4 ще има намаление с 10%, при евро 5 - 20% намаление, а при евро 6 - 40% намаление на данъка.