Музиканти: Рашидов греши, че нямаме нито един концерт за 2009-та!
Музиканти: Рашидов греши, че нямаме нито един концерт за 2009-та! / снимки: Кирил Кирилов
Музиканти: Рашидов не е прав, че нямаме нито един концерт за 2009-та!
31087
Музиканти: Рашидов не е прав, че нямаме нито един концерт за 2009-та!
  • Музиканти: Рашидов не е прав, че нямаме нито един концерт за 2009-та!

Това, че няма къде да играем, не е наша вина, заяви солистката на ОФД-Пловдив Валерия Мирчева по време на протеста, организиран заради реалната опасност Пловдивската опера да бъде закрита от Министерството на културата. Не може да се вземат решения отгоре, без да дойдат тук отговорните фактори и да разговарят с целия колектив, допълни тя. „На нас не ни е все едно, има хора с по 30 години стаж в операта, които са дали живота си за културата на Пловдив. И продължават да искат да работят. Не може чалгата да бъде културата на една държава, аз съм силно въмутена!", каза още Валерия Мирчева.

Твърдението на министъра на културата Вежди Рашидов, че нямаме нито един концерт през 2009 г. изобщо не е вярно. Това заяви Светла Павлова от филхармоничния оркестър. „Пловдивската опера съществува от 60 години, кощунство е да се унищожава с лека ръка по финансови причини. След като сме оставени само на фонд „Работна заплата", на всичкото отгоре намален с 25%, това, което се прави, е пълно безумие.", допълни Павлова.

Музиканти: Рашидов греши, че нямаме нито един концерт за 2009-та!
netinfo

В репертоара имаме детски спектакли, мюзикъли, опери, оперетни представления, симфонични и филхармонични изпълнения, имаме декор и костюми за тях, певци, музиканти и балет, а имаме само една сцена, на която да играем по-грандиозни спектакли - Античният театър. Това заяви хористът Владимир Михов. Не можем да си закриваме оперните театри, при положение, че българските оперни гласове са световнопризнат феномен, каза още изпълнителят.

Чуйте повече и от прикачения звуков файл.

Протестната подписка стартира в 10 часа пред Концертна зала. Около 30 певци, инструменталисти и хористи се бяха събрали пред сградата на бившия Партиен дом, обединени от мотото „Пловдив заслужава да има опера!". Утре Рашидов ще представи доклад пред Министерски съвет, в който ще се посочват мащабите и параметрите на промените и сроковете за тяхната реализация, съобщиха от Министерството на културата. Според последните твърдения на зам.-министър Митко Тодоров, публикувани в медийното пространство, ще бъдат запазени оперните театри единствено в София, Бургас, Русе, Варна и Стара Загора.