Международен доклад: Токът от вятърен парк в България ще е по-евтин от този от АЕЦ „Белене”
Международен доклад: Токът от вятърен парк в България ще е по-евтин от този от АЕЦ „Белене” / HSBC
Васил Златев от Енергийна Агенция - Пловдив
60759
Васил Златев от Енергийна Агенция - Пловдив
  • Васил Златев от Енергийна Агенция - Пловдив

Огромната сума, която се дава за АЕЦ Белене, може да се инвестира много по-целесъобразно, ефективно и социално отговорно. Това заяви Васил Златев, магистър „Управление и политики на околната среда" и експерт по Устойчиво енергийно развитие в неправителствената организация „Енергийна Агенция- Пловдив".

В България правим политика от тези големи проекти, а много по-добре ще бъде тези средства да се инвестират в по-малки проекти за подобряване на енергийната ефективност или за възобновяеми енергийни източници, смята той.

Златев цитира и общата позиция на всички Енергийни агенции в България, а именно, че ядрената енергия не само е опасна и ще натоварва екологията, но и изобщо не е евтина, както се твърди. Според международния доклад на HSBC, поръчан от правителството електричеството от вятърен парк ще е по-евтино от това, което ще се произвежда в Белене.

Токът от Белене пък ще струва 10 евроцента на киловат, а средната цена в Европа е 4. Така новата електроцентрала изобщо няма да е конкурентоспособна в настоящия свободен пазар на електроенергия в Европа.