Масово фирми се местят в Община „Родопи” заради ниски данъци
Масово фирми се местят в Община „Родопи” заради ниски данъци / dariknews.bg/архив

Масово работещи фирми и компании местят седалищата си на територията на Община „Родопи”, показва справка на администрацията. За последните 2 години и 2 месеца в общината са се регистрирали нови 258 фирми.

Собствениците на фирми са решили да изместят бизнеса си заради по-ниските такси за битови отпадъци и по-евтиния данък МПС. Така се превръщаме в привлекателна община за бизнеса и успяваме да разкрием нови работни места”, коментира общинският кмет Пламен Спасов.

Община „Родопи” запази нивото на данъците и през 2016 година. Причината е решение на общинското ръководство, което касае налозите за местните данъци и такси. Запазват се размерът на данъка за автомобили, сгради, административни такси и такса за битови отпадъци.

„Много кметове на общини при ниска събираемост на данъци и такси, увеличават налозите, за да съберат минималните необходими средства за разчетите на бюджета. Тази политика е крайно несправедлива спрямо коректните данъкоплатци. Те носят на гърба си нередовните платци, които чакат да мине 5-годишния давностен период, ако не бъдат потърсени”, каза още Пламен Спасов.

През 2009 година събираемостта на данъците в общината е била 29%. От поемането на управлението на Пламен Спасов, събираемостта се увеличава, като през 2012 година тя е 68%, през 2013 нараства на 78%, през 2014 година е отчетен рекорд от 116% събираемост на дължимите данъци и такси, а през 2015 година са отчетени 98% събираемост, отбелязват от общинската администрация.

По-високите приходи са допринесли също таксите за придобито имущество и привличането на нови фирми в Община Родопи.

„Резултатите показват, че наложената политика е правилната – през 2010 година имаме собствени приходи 3,4 милиона, а през 2015 година бележат ръст до 6,6 милиона лева”, коментира общинският кмет.

 

От администрацията посочват, че са готови да поемат наплива на компании, който се очаква да продължи в следващите месеци.