/ Дарик архив
Масови проверки започват на територията на община Смолян на хотели, къщи за гости и места за настаняване на туристи. Причината е, че сериозно намалява внасянето на туристическия данък в хазната на общината през последните години, а същевременно се отчита ръст на туристите в района. Това стана ясно, след провелата се среща на кметовете от населените места в Смолянско.

„Данъчната ставка не е променяна от 2012 г., като за селата тя е 20 ст., за града – 50 ст., а за Пампорово - 60 ст. Туристите се увеличават, а събираемостта на туристическия данък намалява“, коментира зам.-кметът на община Смолян Венера Аръчкова. Според общинарите, продължава порочната практика предлагащите този вид услуги да не се водят като къщи за гости, а къщи за живеене. В същото време се рекламират по сайтове и други места, което е нарушение на закона.

„Дори и към момента всичко е заето за Коледно-новогодишните празници по Ардинското корито“, оповести пък зам.-кметът инж. Мариана Цекова. Тя предупреди, че на съвместни проверки тръгват кметовете на населените места заедно с инспектори от Комисията за защита на потребителите, които ще налагат солени глоби за нарушителите.

От общинското ръководство припомниха, че средствата от туристическия данък се използват за подобряване на инфраструктурата, рекламата и участие в специализирани борси. Категоризираните обекти обаче не плащат нито данък, нито такса, а на територията на община Смолян няма нощувка под 30 лв.