Маричанки в световната и европейската ранглиста
Маричанки в световната и европейската ранглиста / volleymaritza.bg

В самия край на 2015 година формално се поставя и краят на сезон 2015 в плажния волейбол – подходящ момент за един обстоен поглед към световните и европейските ранглисти, които представляват и едно своеобразно крайно класиране за успехите на международната пясъчна арена през сезона.

Измежду всички плажни влейболистки на Марица (Пловдив), най-високо в ранглистите очаквано се намира опитната Диана Малинова.  Тя има общо 358 точки от шест международни турнира – един от Световната верига, един европейски Сатълайт, кръг от Европейската отборна купа и трите спирки на Балканската верига.  Този актив я поставя на 225-о място в световната ранглиста на ФИВБ, на 128-о място в европейската ранглиста на ЦЕВ и е втора измежду всички представителки на България, като пред нея е само Светла Ангелова с 376 точки – 214-а в света и 122-ра в Европа.

Теодора Симеонова има 210 точки от три участия – Европейската отборна купа и балканските турнири в Бурхание и Пловдив – и трите в тандем с Малинова.  Теди е на 331-во място в световната и на 179-о място в европейската ранглиста.

Редовната партньорка на Малинова – Русена Сланчева, записа две международни участия през 2015 година – в европейския Сатълайт в Тимишоара и в балканския турнир в Солун.  Активът и от 133 точки я поставя на 445-о място в света и на 232-ро място на континента.

Младата надежда Гергана Лулчева също има две участия валидни за женските ранглисти.  Тя игра с Дани Найденова на балканския турнир в Пловдив и с Павлина Дачева на Европейското първенство до 20 години в Ларнака и събра 86 точки, с които заема 547-о място в световната и 288-о място в европейската ранглиста.

Със 70 точки Дани Найденова заема позиции съответно 609 и 334, а с 16 точки Поли Дачева  е 963-а в света и 539-а в Европа.

Тандемът Диана Малинова & Ася Динова изигра един турнир през годината – Анталия Оупън от Световната верига, но това е достатъчно да фигурира като такъв и в ранглистите по двойки.  Малинова & Динова са на 199-о място в света и на 115-о място в Европа, като това е най-високо позиционираната двойка с участие на волейболистка от Марица.  Тимът Малинова & Симеонова пък е най-добре класираната двойка, изцяло съставена от състезателки на клуба, и се намира на 243-а позиция в световната ранглиста и на 141-ва в европейската.

Що се отнася до предстоящата 2016 година, календарът на ФИВБ започва още на 15 февруари с Киш Айлънд Оупън в Иран от Световната верига.  Балканската волейболна асоциация пък обяви три турнира за своята зонална верига при жените – в Гърция, Турция и Румъния.  Календарът на ЦЕВ за 2016 все още не е официално оповестен.