Левицата иска по-драстично намаление на такса “Смет”
Левицата иска по-драстично намаление на такса “Смет” / netinfo

Такса “Смет” за граждани да бъде намалена от 1,4 на 1 промил за граждани през 2008 г., а фирмите да плащат 5 вместо досегашните 7 промила, ще предложат съветниците от БСП на утрешната сесия на Общинския съвет. Подготвяното от тях проекто-решение е алтернативно на предложението на кметската администрация само таксата за фирми да падне на 6 промила. 1 промил намаление едва ще компенсира очакваното от новата година увеличение на другите данъци за бизнеса, мотивират се социалистите.

Левицата няма да подкрепи и предложената за гласуване план-сметка за чистота в размер на 22, 4 млн. лева. Сумата е с 6 милиона по-висока от планираните за същата дейност средства във Варна, която е с много по-голяма територия и с удвояващо се население през летния сезон, посочи председателят на единствената опозиционна група в местния парламент Николай Радев. Той заяви, че социалистите са склонни да гласуват максимум 15 млн. лв за чистотата на Пловдив заради необходимостта 5 млн. от тях да отидат за изграждане на инсенератора за болнични отпадъци. Според БСП, Пловдив може да се чисти максимум с 9 млн. лв, и то при отчитане на повишените разходи за горива и заплати. Увеличаването на миналогодишната план сметка и символичното смъкване само с 1 промил на таксата за фирми означава запазване на статуквото и продължаване на изтичането на събраните от пловдивчани пари към партийни и лични каси, подчерта Николай Радев.

Сумите за всяка от дейностите по поддръжка на чистотата бяха аргументирани при обсъждането в постоянните комисии на Общинския съвет, отхвърли обвиненията заместник-кметът по стопанските дейности Георги Григоров. Той посочи, че заложените с 600 000 лева повече за “Паркове и градини” ще отидат за смяна на допотопната техника на предприятието. Отчетени са и инфлацията, предстоящото от 1 януари вдигане на акциза на горивата и на минималните заплати, добави Григоров.