Леви депутати: Правителството превърна Пловдив в кошчето на столичани
Леви депутати: Правителството превърна Пловдив в кошчето на столичани / снимка: Кирил Кирилов
Червени депутати: Нона Караджова злоупотребява със Закона за отпадъците, прави си грешни сметки
32111
Червени депутати: Нона Караджова злоупотребява със Закона за отпадъците, прави си грешни сметки
  • Червени депутати: Нона Караджова злоупотребява със Закона за отпадъците, прави си грешни сметки

Договор между местните парламенти на Пловдив и София трябва да определи цената на столичния боклук, който правителството има намерение да депонира на сметището в Цалапица. Ако Министерски съвет се опита да прескочи споразумението, това ще е фрапиращо нарушение на Конституцията и Закона за местното самоуправление, заяви в Пловдив депутатът от Коалиция за България Захари Георгиев по повод „тихата война" между Министерството на екологията и Община Пловдив за приемането на още софийски отпадъци в Цалапица.

Имам подозрението, че правителството въобще няма да стигне до подобно искане, защото се опитва да заобиколи общинските съвети, допълни колегата си екстранспортният министър Петър Мутафчиев. Той изрази съмнение, че управляващите директно ще поискат да заплатят стойността на боклука според цената, която всяка община, ползваща депото в Цалапица, заплаща.

Столицата отдавна е прехвърлила 10-те процента отпадъци, за които претендира в момента, каза още Мутафчиев. Общият капацитет на сметището в Цалапица е 1 650 000 тона. Коефициентът на уплътнение по проект е 0.7. Министър Караджова злоупотребява, като изчислява коефициента на 1.0, уточни депутатът. От друга страна Пловдив вече е приел 300 хил. тона столичен боклук, което е много повече от 10%, каза Мутафчиев. Аналогично е положението със сметището в Карлово - общината е приела 80 000 тона софийски бали, докато свободния капацитет на депото там е възлизал на 725 000 тона.

Най-притеснителна е липсата на диалог между Министерството на екологията и Община Пловдив, заяви Захари Георгиев. По думите му Нона Караджова злоупотребява с истината и се опитва да заобиколи закона. Смешничко е твърдението, че Славчо Атанасов не е ходил до сметищата в областта. Когато той ги е обикалял, тя едва ли е подозирала, че ще бъде министър, допълни Георгиев.

Подобно решение на Министерски съвет може да бъде атакувано в Административен съд и смятам, че е задължение на общините да го направят, а ние ще ги подкрепим, заяви Мутафчиев. Не трябва да се допуска Пловдив и Карлово да стават кошчето за отпадъци на София, категоричен бе той. /Чуйте още и от прикачения звуков файл/