/ iStock/Getty Images
"Осем ваксинационни кабинета работят и в момента в Пловдив", съобщи директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов. "Няма друг град, където процесът на ваксинацията да върви така добре", твърди д-р Калинов.

Министър Кацаров разпореди незабавно свикване на областните кризисни щабове заради COVID-19

Когато се опитахме да го оборим, на база на получени сигнали от граждани, че искат, но няма къде да се ваксинират, той отговори така: "Темата е чувствителна за мен, видях и погребах много приятели и не одобрявам заравянето на главата в пясъка, когато се заговори за ваксини“.

"Лично координирам процеса. Отворен съм на тема ваксини, защото знам, че идва четвърта вълна, която скоро ще ни удари с нова сила“, добави д-р Калинов. Отбеляза, че вече е изискал справка от всички общински лечебни заведения в Пловдив за готовността им за прием на болни от ковид, въпреки, че сме в средата на лятото. Д-р Калинов все пак призна, че технически проблем с ваксинацията в момента има.

Поради фактът, че са намалели желаещите да се имунизират, при отварянето на всеки флакон трябва да има поне 6 до 8 желаещи. Ако са само трима, останалата ваксина трябва да се унищожи.

"Досега не сме изхвърлили никаква ваксина“, посочи д-р Калинов. Процесът се съблюдава строго. Затова се набират хора дори по телефона, за да се попълни бройката. "Мобилните кабинети също ще заработят отново от 1 август.

През времето, в които работеха те, на ден са били ваксинирани по 200-300 души от големите предприятия в околността на Пловдив. В момента, в който от Министерството казаха да се спре имунизацията, всичко отиде по дяволите“, ядосва се д-р Калинов.

Наша проверка в имунизационните кабинети в Пловдив показа, че наистина някъде има и проблеми. Потърсихме по телефона информация от ДКЦ "Свети Георги“, на бул. "Васил Априлов“ № 15А, етаж 2. Казаха ни, че работят, но с предварително записване.

Направихме няколко опита да се свържем с ДКЦ 2. На четвъртия път успяхме. От регистратурата ни отговориха, че кабинетът за ваксинация вече не работи и ни посъветваха да си потърсим личния лекар, или да отидем в РЗИ.

Кунчев с прогноза за развитието на COVID-19, подкрепя задължителна ваксинация за някои професии

Обяснихме им, че в сайта на общината е посочен и техният кабинет за ваксинация, а жената каза, че общината не си е оправила информацията в сайта. След това ни насочи към старшата сестра, която не вдигна телефона.

Д-р Калинов ни обясни, че това е временно, защото някой от кабинета бил в отпуск. Добре е, че ДКЦ-то в една частна болница "Пълмед“ работи безотказно, дори в почивните дни. На телефона любезно ни обясниха, че можем да се ваксинираме когато поискаме и с каквато ваксина пожелаем. Няма пречка. Просто трябва да отидем на място, нищо повече.

Наши читатели ни съобщиха и още по-интересни факти. Как лични лекари ги съветват да не се ваксинират, защото били млади и ще останат бездетни. А в малки населени места, просто трябва дълго да чакат, преди да им се обадят за ваксина.
Агенция "Фокус"