КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ортодонските проблеми на децата често са скрити за родителите
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ортодонските проблеми на децата често са скрити за родителите / sxc.hu
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ортодонските проблеми на децата често са скрити за родителите
46613
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ортодонските проблеми на децата често са скрити за родителите
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ортодонските проблеми на децата често са скрити за родителите

Ортодонтските проблеми на децата като неправилна захапка често не се виждат от родителите. Те обикновено забелязват само неправилно подредените зъби и за това е необходимо посещение при специалист - детски дентален лекар или личен зъболекар, съобщи в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик радио ортодонтът от Фабриката за усмивки д-р Иван Горялов. Той подчерта, че процесът на вземането на решение за това кога и къде да започне лечението на зъбите е едно от най-важните неща за здрава и красива усмивка.

Първото посещение при ортодонт включва предварителен преглед, в който се уточнява дали периодът е подходящ за започване на лечението. Втората стъпка е пълен ортодонски анализ. Вземат се отпечатъци от зъбите на детето, правят се снимки и възоснова на цялата информация се поставя диагноза и съответен план на лечение. Нашето правило е: „информирай преди да действаш", защото е важно родителите да са знаят какво включва лечението, тъй като то продължава няколко години и има ефект върху целия живот на детето, обясни д-р Горялов. Пациентът се ангажира да следва инструкциите на ортодонта, да спазва графика на посещенията и хигиената на зъбите по точно определена процедура. Процесът е взаимен - от едната страна са родителите и тяхното дете, а от другата - специалиста. Само така може да се гарантира правилно лечение и здрава и красива усмивка, убеден е д-р Горялов.

Най-голям е ефектът, когато брекетите се поставят във фазата на активен растеж на детето. Става дума за началото на пубертета, който за момичетата е около 10-12 години, а за момчетата - 12-14 години. Когато има сериозен ортодонтски проблем е добре да се започне в периода между 7-ата и 9-ата година на детето.

Родителите носят отговорността за това на кого ще поверят лечението на детето си. Д-р Горялов препоръча да се посетят няколко специалисти, преди да се вземе решението. По този начин самите родители ще са по-информирани за самия процес на лечение и резултатите, които ще се постигнат. По-добре е да се инвестират малко повече средства в предварителен преглед, тъй като лечението с брекети е процес, който трае около 2 години и е важно точно кой ортодонт ще го извърши, категоричен бе д-р Горялов.

Добре е да се знае от родителите, че ортодонтското лечение се планира във времето. Затова съветът на д-р Горялов за тези, които искат децата им да имат ослепителни усмивки на абитуриентския си бал, е да ги заведат при ортодонт още между 10-ата и 12-ата година. Трудно е да се постигне забележим резултат 2 месеца преди завършването, както искат много родители, уточни той.

Чуйте цялото интервю с д-р Иван Горялов от прикачения звуков файл.