Кебапчета и хора за пенсионерите на поляната пред Бачковския манастир
Кебапчета и хора за пенсионерите на поляната пред Бачковския манастир / netinfo
250 пенсионери ще заминат на екскурзия до Бачковския манастир тази събота по случай Международния ден на възрастните, който се отбелязва днес. Те ще бъдат благословени от игумена дядо Борис, след което на поляната пред Светата обител ще бъде организирано тържество с участието на Пловдивския духов оркестър. Записванията за пътуването се организират от председателите на 7-те пенсионерски клуба в Пловдив, а тръгването е в 9,00 часа на 4 октомври от паркинга на хотел „Тримонциум”. Пенсионерите ще бъдат извозени с 5 рейса, които са осигурени от фирма „Градски транспорт”, а линейка с медицински екип и хора от общинска охрана ще се грижат за здравето и безопасността на възрастните. Екскурзията е организирана от дирекция „Социална политика” към община Пловдив.

Молебен за здравето на всички възрастни ще отслужи пловдивският Митрополит Николай на днешния „Международен ден на възрастните”. Литургията ще бъде в църквата „Света Марина” от 11.00 часа. Празненствата ще започнат час по-рано, когато в културния център „Тракарт” общината съвместно с Българския червен кръст официално ще приветства хората от третата възраст. В 13.00 часа възрастните от дома за стари хора „Свети Василий” ще бъдат зарадвани с концерт на самодейният ансамбъл на основно училище „Кочо Честеменски”.

Следобед концертът в кино „Гео Милев” ще продължи от 14 до 17 часа. Той е организиран от Градския съюз на пенсионерите и е под патронажа на Община Пловдив.

1-ви октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора на 14 декември 1990 година с решение на Общото събрание на ООН.