Казусът с държавните акции от Панаира влиза спешно на сесия на ОбС
Казусът с държавните акции от Панаира влиза спешно на сесия на ОбС / Дарик архив
Казусът с държавните акции от Панаира влизат спешно на сесия на ОбС
88794
Казусът с държавните акции от Панаира влизат спешно на сесия на ОбС
  • Казусът с държавните акции от Панаира влизат спешно на сесия на ОбС

Община Пловдив беше информирана за прехвърлянето на държавните акции от Панаира, но не е искала да ги придобива. Така коментира кметът на Пловдив Иван Тотев решението на Правителството да прехвърли безвъзмездно на Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала , според което Пловдив получава 20,63%, а Варна – 29%.

„Това решение на Министерския съвет ни хваща малко неподготвени. Към настоящия момент Община Пловдив не може да приеме тези акции без решение на Общинския съвет. Това може да стане най-рано на следващата сесия. Дотогава ще поискаме повече информация от Министерството на икономиката, тъй като все още не знаем какво стои зад тези проценти“, заяви градоначалникът.

По думите му, Община Пловдив не разполага с информация какво е финансовото състояние на на „Международен панаир Пловдив“ АД.

„Знаем само оценката на държавния дял за миналата година, който тогава беше към 70 милиона лева. Но дали сега е така, не сме наясно“, обясни Тотев и припомни, че Община Пловдив няма пряко участие в "Международен панаир - Пловдив", а в дружество, в което е миноритарен акционер с 25%. Кметът допълни още, че 10 години общината не е получавала никакви дивиденти от там.

За Дарик мажоритарният собственик на международното изложение Георги Гергов коментира, че всеки има право да откаже или да приеме, каквото му дават.

„С Община Варна работим от 8 години по общ проект за изложбен център в центъра на града.  Смятам, че решението на Правителството е добро, защото така ще бъзе увеличено международното участие в проявите на Панаира, с цел привличането на инвестиции в България“, каза още той.

Теренът, върху който се предвижда да се изгради центърът във Варна, е собственост на Гергов. Идеята на проекта е антиките, намиращи се под него, до бъдат експонирани чрез стъклен под.

В началото на днешното заседание на пловдивския парламент, екскметът и настоящ съветник Спас Гърневски поиска оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски, заради несправедливото по думите му разпределение на държавните акции на Международния панаир.

В крайна сметка градските старейшини решиха да дебатират казуса извънредно на 2 август, когато ще е следващата сесия на ОбС.