Каназирева: Спешно трябва да се промени финансовата политика на общината
Каназирева: Спешно трябва да се промени финансовата политика на общината / netinfo
Каназирева: Спешно трябва да се промени финансовата политика на общината
79326
Каназирева: Спешно трябва да се промени финансовата политика на общината
  • Каназирева: Спешно трябва да се промени финансовата политика на общината

През последните 8 години бюджетът на Пловдив е между 200 и 220 млн.лв., като 187 млн. от тях са за заплати, осигуровки и издръжка на общинската администрация. В същото време собствените приходи на общината стигат размера на заемите, които се теглят непрекъснато. Това заяви в ефира на Дарик Дани Каназирева, д-р по конституционно право и лидер на „Съюз за Пловдив“, по повод финансовата политика на община Пловдив. По думите й трябва да се спре практиката на теглене на заеми, защото ще се  стигне до свръхзадлъжнялост - проблем, с който ще трябва да се справя младото поколение на града.

Каназирева, която наскоро защити десертация, свързана с местната власт в условията на членството на страната в Европейския съюз, смята, че данъчната политика в Пловдив трябва да бъде променена. Според нея местните данъци и такси могат да бъдат намалени между 15 и 35%, което ще доведе до по-голяма събираемост.

Експертен, надпартиен екип трябва да управлява финансите на Пловдив, коментира още Дани Каназирева. За да не се озове градът ни пак на опашката по привличане на европейски средства и в този програмен период до 2020 г., трябва също да се създаде силен екип от експерти в общинската администрация, които да подготвят качествени проекти, така както направи кметският екип в Бургас. Трябва да се възстанови и диалогът с различните гилдии в града, за да се увеличи ефективността при взимането на решения и в тази област.

Чуйте цялото интервю с Дани Каназирева в прикачения файл.

Към края на 2014 г. Пловдив беше на 21 място в страната от всички 28 областни градове, отбеляза отново Каназирева. До 2020 година, от отворените 7 оперативни програми, по които може да се привличат европейски пари, Пловдив може да кандидатства по 5 от тях. За града е важно през следващите години да осъществи проекта за пречиствателната станция, както и тези, свързани с енергийната ефективност, създаване на по-екологичен градски транспорт, подобряване мерките за заетост и развитие на човешките ресурси.

Проектите, по които община Пловдив работи в момента и се очаква да приключат до края на годината са на стойност близо150 млн.лева. Това заяви в интервю на Дарик радио ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. Той е категоричен, че община Пловдив има и проектна готовност за новия програмен период, но допълни, че трябва да се разчита освен на европейските средства, и на помощ от държавата, както и на други външни финансови донори. Стоянов припомни, че общината е разработила три зони за въздействие в града - социална, индустриална и публична, които са част от Интегрирания план за развитие на Пловдив. За част от тези зони местната администрация има проектна готовност за усвояването на близо 100 млн. лева до 2020-та година. Ще бъде изградена и електронна община - целта е до 5 години 90% от услугите за гражданите и инвеститорите да бъдат онлайн.